Ana içeriğe atla

CHECKBOX Metnini Tıklanabilir Yapmak

HTML
Web sitesi tasarlarken size yardımco olacak konulardan bir tanesi de checkbox seçimi ile birlikte metne de tıklandığında checkbox'ın aktif yada deaktif olmasıdır. Bu kısa makalede de bu problemi çözmek için iki yöntem vereceğim. Konu basit ve sadece nasıl yapıldığı gerekli olduğu için konuyu fazla uzatmadan nasıl yapıldığını ve kodları size vermek istiyorum.
Hepinizin bildiği gibi, daha doğrusu bu konuyu araştırıyorsanız html'de checkbox oluşturmak için input tagı kullanılır ve tür olarak da checkbox parametresi seçilir. Eğer web sitesi geliştirmek için, html destekli bir yazılım kullanıyorsanız input tagını yazdıktan sonra type yazarsanız zaten size seçenekleri de sunacaktır. 
Konunun başında bu makaleyi html konusuna yeni başlayanları da dikkate alarak checkboxların nasıl oluşturulduğunu anlatmayı gerekli gördüm.  Konumuzun amacı check'boxları tıklanabilir yapmak olduğu için bu konuya odaklanmak istiyorum. Artık kendi konumuza dönebiliriz...
Eğer sayfanıza yukarıda anlattığım şekilde input tagını kullanarak ve type olarak checkbox seçerseniz bir kutucuk eklenecektir. Bu kutunun içine gelirseniz ve tıklarsanız kutunun aktif veya deaktif olacağını göreceksiniz. Ama sadece bir kutucuk çoğu zaman anlamsızdır ve yaptığınız web sitesini kullanan insanlar da metnin üzerine de tıklayabilir. İşte bu işlemi yapmak için bu makalede 3 çözüm anlatacağım. İstediğiniz çözümü kullanmak size kalmış.
Bu çözümlerden birincisi input tagını label tagı içerisine yazmaktır. Yani görüntülemek yada tıklandığında checkboxın aktif yada deaktif olmasını sağlayamak için istediğiniz metni input içine değil label içine yazmak gerekiyor.
Not: Input içine zaten metin de giremezsiniz. Bu yüzden de metni mutlaka ayrı bir tag içerisinde yazmak zorundasınız.
Birinci yöntemimizi sanırım açıklayabildim. Ve bence en güzel açıklama da bunu kodlar içinde görmenizdir. Aşağıdaki örnek kodları siz de test edebilir ve projelerinizde kullanabilirsiniz.

<label><input type="checkbox" name="checkbox" value="value">CHECKBOX Metni Tıklanabilir Oldu Mu?</label>

Bu işlem sorunsuzca çalışacaktır. Yani birinci yöntemi uygulamak istediğiniz gibi sorunu çözecektir. Bu işlemden sonra ise anlatacaklarım bu konuyu biraz daha öğrenmeniz ve belki de daha önce bilmediğinin for özelliğini kullanarak anlatacağım. For özelliğini kullanabilmek için checkbox içine id eklememiz gerekiyor. For özelliğini label içerisinde kullanıyoruz ve label içerisindeki metnin nereye ait olduğunu checkbox id'sini göstererek belirtiyoruz. Konuyu fazla uzatmamak ve kafanızı da karıştırmamak için bu yöntemin de örnek kodları ve uygulaması aşağıda yer alıyor. Buradan bakarak siz de kendi projenize uyarlayabilirsiniz.

<input type="checkbox" name="checkbox" id="checkbox_id" value="value">
<label for="checkbox_id">Checkbox Metnini Tıklanabilir Yapmak Kolay Mı?</label>


Eğer konuyu okuyarak buraya kadar geldiyseniz size üçüncü bir yöntem daha anlatacağım. Bu yöntem ise tamamen CSS kullanarak checkbox metnini tıklanabilir yapmak için kullanılabilir. Bu yöntemi kullanmak içinse input tagının value özelliğini metin olarak gösterip tıklanabilir yapmak için yazılmıştır. Örnek uygulama için aşağıdaki kodları kullanabilirsiniz.


<input type="checkbox" value="Metin Bu İşlem Sonunda da Tıklanabilir Oldu" />
<style>
[type=checkbox]:after {
    content: attr(value);
    margin: -3px 15px;
    vertical-align: top;
    white-space:nowrap;
    display: inline-block;
}
</style>

Son olarak konuyu özetleyecek olursak checkbox metnini de tıklanabilir yapmak için makalede 3 yöntem anlatılmış, bunların açıklaması verilmiş ve örnek kodlar üzerinden anlatılarak kodların sonunda da çalışabildiğini test edilmiştir. Buradaki her iki yöntemi de sorunsuzca kullanabilirsiniz.
Eğer konuyla alakalı sorularınız, yapamadığını yer olursa sorabilirsiniz. En kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4