Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Mart, 2016 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

HTML Özel Karakterler

HTML işaretleme dilinde birçok karakteri görüntüleyebilmek için özel karakterler kullanılması gerekir. Örneğin "<" karakteri html etiketinin başladığını ifade eder.    Bunun dışında en önemli sorunlardan biri çoklu boşluk karakteri kullanımıdır. Hemen-hemen tüm browserler 1-in üstünd e olan boşluk karakterlerini yok sayarlar. Bu yüzden aşağıdaki özel karakterleri kullanmak gerekir.

Cygwin

Cygwin, Windows işletim sistemi(OS) için UNIX simülatörüdür. Açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Cygwin`in geliştirilme amacı Unix türevi işletim sistemlerinde yer alan yazılımların Windows işletim sisteminde çalışmasını sağlamaktır.

OS

Operation System - İşletim Sistemi Örnek: Windows XP, Windows 10, Ubuntu, Pardus, Mac OS, Ubuntu Server, Windows Server 2012 vb.

RSAT

Remote Server Administration Tools - Uzaktan Server yönetmek için gerekli araçları barındıran programdır. Örnek Windows 7 RSAT

Web Sitelerinde Dinamik ID Kullanımı

Öncelikle konu başlığındaki Dinamik ID derken ne kastettiğimi anlatmak istiyorum. Bunun için bir örnek üzerinden konuyu açıklayarak konuya başlayacağım. Basit olabilmesi açısından elinizde bir tablo olduğunu düşünün. Bu tablodaki verileri tablodaki belirli bir özelliğe göre kategorize etmek istiyorsunuz. Kategorize ettikten sonra da örneğin Bootstrap Collapse kullanarak sadece tıklandığında göstermek istiyorsunuz. Sizin senaryolarınız da benzerlik içeriyorsa anlatacağım konu size faydalı olabilir. Bu işlemleri dinamik olarak yapabilmenin anahtar noktalarından bir tanesi de two-way binding destekli JavaScript Frameworklerinden birini kullanmaktan geçer.

Sadece Pozitif Numara (HTML)

Websitesi yapan kişilerin sık karşılaştıkları işlemlerden biri veri girişi alanına sadece numara girilmesini sağlamaktır. Bunun için <input typ="number" /> yapısını kullanmak yeterli olur. Ama bu durum eksi numaralar da girilmesine neden olur bunu engellemek için aşağıdaki yapıyı kullanmanız yeterlidir. <input type="number" pattern="^[0-9]"  min="1" step="1" class="form-control" id="SoruField" placeholder="Sıra Numarası Giriniz" />  Eğer aynı zamanda double numaralar da gireceksiniz  pattern="^[0-9]"   yapısını kaldırmanız yeterli. Bunlarla birlikte max özelliğini de gerekli olursa kullanabilirsiniz.

JSON

Bilişim dünyası için önemli unsur işlenebilir verilerdir. Verileri işlenebilir hale getirmenin veya işlenebilir halde transfer etmek için birçok standart mevcuttur. Bunlara XML, CSV, JSON ve başka standartlar örnek gösterilebilir.

Telnet Nedir?

Telnet nedir başlıklı makalemize telneti yakından tanımya çalışacağız. Teknoloji ile yakından uzaktan ilişkisi olmuş herkesin kulağına bir şekilde gelmiş terimi inceleyeceğiz. Telnet uzaktaki bir sunucuya bağlanmak için, TCP-IP altyapısı kullanılarak geliştirilmiş bir protokoldür.  Sunucu-istemci yani client-server mantığıyla çalışır. Sunucuya bağlanmak için telnet sunucu yazılımının kurulu olması, uzaktan erişim izinlerinin yapılandırılmış olması gerekir. Telnet sunucu yapılandırması için buraya bakabilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcılar, yani client tarafında da Telnet Client yazılımının kurulu olması gerekir. Client tarafında telnet istemci kurulumu için buraya bakabilirsiniz. Telnet istemci yazılımları, işletim sistemlerinde altyapı ile birlikte gelmekte, genelde deactive durumdadır. Bunun dışında, telnet protokolünü kullanmaya yarayan  birçok yazılımlar mevcuttur. Telnet protokü üzerinden uzaktan sunucu kontrolü yapabilmek için istemci tarafından size verilen kullanıcı adı ve ş

CMS (Content Management System) - İçerik Yönetim Sistemi

İçerik Yönetimi her site için hayati öneme sahiptir ve olmazsa olmazıdır. Çünkü bir web sitesini var eden içeriğidir. Web dünyasının gelişmesi ile birlikte, web site içeriğinin çok kolay bir şekilde değiştirilebilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Üstelik web programlama bilgisi olmayan herkesin tüm web sitesini kolayca kontrol edebileceği, web sitesini yönetebileceği, içerik ekleyip, değiştirip, kaldırabileceği, görünümler üzerinde değişiklikler yapabileceği çatı sunan sistemlerin genel adı CMS (Content Management System)-dir. Türkçe karşılığı İçerik Yönetim Sistemidir.  En yaygın olarak kullanılan CMS platformlarını aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz. 1.  Drupal

İçerik Yönetim Sistemi Olarak Drupal

Drupal açık kaynak kodlu CMS(Content Managment System) İçerik Yönetim Sistemidir. CMS konusuna  buradan   erişebilirsiniz.  Drupal ile web programlama dillerini bilmenize gerek duymadan web sitelerinizi yönetmeniz ve geliştirmeniz için büyük bir altyapı sunar. Diğerler CMS platformlarından farkı, CMS alanından ilklerden olması ve web sitesi oluşturmak için altyapısının çok zengin olmasıdır. 

İçerik Yönetim Sistemi Olarak Orchard

İçerik yönetim sistemleri hemen-hemen tüm platformlarda web dünyasının değişmezlerindendir. Windows işletim sistemini etkin kullananlar ve bu ortamda CMS yazılımı arayanlar için ücretsiz seçeneklerde bir tanesi de Orchard’dır. Orchard ASP.net platformunda CMS yazılımı arayanlar için  bir seçenek olabilir. Buna rağmen hiç programlama bilgisi özellikle JavaScript, CSS, HTML bilgisi olmayan kişiler için zorlayıcı olailir. 

Oracle DESC veya DESCRIBE Komutu

DESC veya DESCRIBE komutu Oracle veritabanı ile çalışırken bir tablonun yapısını öğrenmek için kullanılan komuttur. SQL Developer ile çalışıyorsanız normalde tablo yapısını grafik arayüzden görüntüleyebilirsiniz. Sorgular yazarken çok kullanışlı olan bu komut size grafik arayüzle işlem yapmadan sadece sorgu penceresini kullanarak tablonun veri yapısını analiz etmenize ve sorgularınızı daha hızlı yazmanıza yardımcı olur. Çok fazla tablonun olduğu veri tabanlarında kullanılması için geliştirilmiştir. Örnek olabilmesi açısında Oracle tarafından sunulan örnek HR veritabanında bu komutu çalıştırarak deneyebiliriz. Bunun için DESC EMPLOYEES veya DECSRIBE EMPLOYEES komutunu çalıştıralım. Aşağıdaki gibi bir sorgu sonucu alacaksınız. NOT: SQL Developer ile çalışıyorsanız sadece DESC komutunu yazdığınızda komut renginin değiştiğini göreceksiniz. DESCRIBE kullanmak yanlış değil ama yazılımı uzun olduğu için çok tercih edilmez. Komutun akılda kalması için DESCRIBE komutu ile başlayıp sonrada