Ana içeriğe atla

Recaptcha Nedir?

Recaptcha Nedir?Recaptcha çoğumuzun daha önce karşılaştığı belki de ismini bilmediğimiz bir doğrulama yöntemidir. Veya da ismini bildiğiniz halde bu konuda detaylı bilgi almak istiyorsanız bu makalede aradığınız birçok bilgiyi bulacaksınız.
Makaleyi yazmamdaki amaç Recaptcha konusunda bilgilendirici bilgiler vererek bu konuya giriş yapmaktır. Konunun çok geniş bir konu olması açısından daha spesifik konuların anlatıldığı makalelerin linklerine de makalenin sonunda bulabilirsiniz.
 Öncelikle konu başlığımız olan "Recaptcha Nedir?" konusunu açıklamaya çalışalım. Recaptcha temelinde bir güvenlik stratejisidir. Ve bu güvenlik stratejisinin temelinde de kullanıcı şifrelerinin deneme yanılma yöntemi ile bulunmasını veya bilgisayar terimiyle açıklayacak olursak brut-force saldırılarının önünü belirli düzeyde kesmek, belirli bir işlemin gerçek gerçek insanlar tarafında yapıldığını garanti etmek ve b. işlemler için tasarlanmış yöntemdir. Bu işlemi uygulamak için görüntü işleme(OCR) teknikleri ile çözümlenmesi zor olan, ama insan beyninin kolayca algılayabileceği resimleri kullanma stratejisi üzerine kurulmuştur.
Konuyu daha basite indirerek açıklayacak olursak belirli bir resme bilgisayarların zor okuyabileceği (hatta ideal sistemlerde bilgisayar sistemlerinin çözümleyemeyeceği resimler olması gerekiyor) mesaj ekleniyor. Kullanıcıların belirli işlemleri yapması sırasında resim doğrulaması olarak mesajlarda gösterilen karakterleri girmesi bekleniyor. Geleneksel Recaptcha stratejisi böyle olsa da Google tarafından sunulan yeni kütüphane ile daha farklı resim doğrulaması örneği de verilebilir ki burada örneğin hangi resimde sokak tabelası var gibi bir resimle karşılaşabilirsiniz. 
Konuyu çok dağıtmadan özetleyecek olursak Recaptcha amacı bir uygulamada işlemi yapan kişiyle etkileşimde olmayı garantilemek ve ya bir işlemi yapan kişinin gerçek bir insan olduğunu garantilemektir. Açıkcası bana göre OCR sistemlerinin çok gelişmesine bağlı olarak da bu işlem için Google tarafından sunulan resimlerin kategorize işlemi çok basit ve etkili ve basit bir çözüm. Bu konuyla alakalı da yazdığım makalenin linkine makale sonunda yer verdim.
Son olarak konuyu özetleyecek ve bu makaleyi okuyan sizlerin makaleyi okuduktan sonra Recaptcha Nedir? sorusuna yanıt verebileceğinizi düşünüyorum. Bu anlamda kafanızdaki fikirleri tek cümleye indirerek özetleyecek olursak Receptcha uygulamalarda belirli işlemlerin kullanıcılar tarafından yapıldığını garanti etmek için geliştirilmiş stratejilerin genel adıdır. Amaç evet bu işlemi gerçekten kullanıcı yapmıştır diyebilmektir.
Bu makaleyi kısa tutmaya çalıştım. Çünkü konu yazılımsal boyuta geçtiğinde içinde gerçekten çok fazla alt konuyu barındırıyor. Bu yüzden bu konuları ayrı-ayrı makale başlıklarında inceledim. Konuyla alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz bu makalelerin sizin için çok faydalı olacağını düşünüyorum...
Konuyla alakalı sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin. En kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4