Ana içeriğe atla

Windows Servisleri Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Konuya giriş yapabilmek açısından ve aynı dili konuşabilmemiz açısında öncelikle CTRL+ALT+DEL tuşlarına basarak Görev Yöneticisini açın. Eğer Ayrıntılı Görünüm değilse sağ alt köşede yerleşen Diğer Ayrıntılara tıklayın. Buradan da Hizmetler sekmesine tıklayın. Resimde de gördüğünüz işlemler sizin haberiniz dahi olmadan windows işletim sisteminin alt yapısında çalışan veya sizin kurduğunuz programların kullandığı windows servisler ve ya windows hizmetleridir.
Windows Servisleri
Windows Hizmetleri
Bu makalemizde bu servislerin ne olduğundan ve bu servislerin nasıl çalıştığından ayrıntılı olarak bahsetmeye çalışacağım. Bu makaledeki amacım bu makaleyi okuyan kişilerin windows servislerinin ne olduğu ve çalışma mantığı ile alakalı bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. 

Genelde diğer işletim sistemlerinde de servis veya hizmet yapıları aynı olduğu için bu makaleden sadece windows kullanıcıları değil, diğer işletim sistemleri kullanıcıları da yararlanabilirler. Bu makalenin diğer işletim sistemi kullanıcıları için tek dezavantajı örneklerin windows işletim sistemi üzerinden gösterilmesidir...
Bu anlamda küçük bir dipnot da düşmem gerekirse, sizin bilgisayarınızda virüs olduğunu ve ya sizin haberiniz olmadan herhangi işlemlerin yapıldığından şüpheleniyorsanız bunun nedeni bilgisayarınıza windows service olarak kurulmuş virüs uygulamalarıdır. Ki genelde virüs uygulamaları da böyle çalışırlar. Bu yüzden ister bir bilgisayar mühendisi olarak windows işletim sistemi kullanın, isterseniz de normal bir kullanıcı, kullandığınız işletim sistemindeki servis veya hizmetler konusunu anlamak çok güvenliğiniz için de çok önemlidir.
Öncelikle "Windows Servisleri Nedir?" sorusuna yanıt vererek konuya başlayalım. İşletim sistemlerinde çalıştırdığımız uygulamaların genelde bir arayüzü vardır ve bu arayüz üzerinden programla etkileşimde bulunarak işlemlerimizi hallederiz. Örneğin kullandığını bir her hangi bir uygulamada yazı yazdığınızı düşünün. Bu sırada aniden size kullandığınız uygulamada yeni güncellemeler yapıldı diye bir uyarı gelir. Normalde siz güncellemeleri almakla ilgili bir işlem yapmazken bu nasıl oluyor. İşte tüm bu işlemlerin altyapısında windows servisleri yatarlar. 
Windows servisleri genelde arayüzü olmayan ve kullanıcıyla etkileşimde bulunmayan çalışma koşulları ve ya çalışma zamanları ayarlanmış uygulamalardır. Çalışma koşulları derken sistem sizin arka tarafta yaptığınız işlemleri izler ve uygun koşul olduğunda tepki verirler ve ya tüm işlemlerinizi de izleyebilirler. Örneğin KeyLogger uygulaması bir windows service uygulamasıdır ve arka tarafta sizin her tuşa basmanız tutumunda tetiklenerek bunu bir dosyaya kaydeder ve belirli aralıklarla dışarıya aktaran uygulamalardır. Bunun dışında belirli aralıklarla ekran görüntünüzü alıp casusluk yapan uygulamalar da mevcuttur. Bu gibi durumlarda korunmanın en iyi yolu da windows servis ve ya hizmet uygulamalarını çok iyi tanımaktan geçer.
Windows servislerini tanımlarken iki özelliğinden biri de belirli zaman aralıkları ile çalışması idi. Bu işlemi ya yazılım içerisinden yada windows içindeki Görev Zamanlayıcı içinden ayarlanarak yapılır. 
Tüm durumlar için Windows servisleri sizin kontrolünüzle oluşup kendi başınıza iş yapan uygulamalardır diyebiliriz. Burada makale başlığının ikinci sorusu olan "Nasıl Çalışır?" konusunun yanıtı için de uygulamanın yapısına göre değişir yanıtı verebiliriz. Yani uygulama nasıl yazılmışsa öyle çalışır. Bazı uygulamalar belirli zaman aralıklarında çalışmaya ayarlanmışken bazıları, sürekli çalışmaya ayarlı olabilir, bazıları ise belirli koşul olduğunda çalışmaya ayarlanmış olabilir.
Windows servisleri genelde zararlı yazılım üreticilerinin tercih ettiği virüs çalıştırma yöntemidir. Bunun nedeni ise genel olarak kullanıcıların program ekle ve kaldırma işlemlerini çok iyi bilirken windows servisleri konusunda bilgi sahibi olmamalarıdır. Bu anlamda zararlı yazılımlardan korunmanın en iyi yolu da sadece güvendiğiniz kaynaklardan ve güvendiğiniz uygulamaları bilgisayarınıza kurmanızdır. Çünkü virüs uygulamaları genelde diğer uygulamalara verdiğiniz izinlerle bilgisayarınıza kurulurlar...(İlla da kurmak isterseniz sanal makine teknolojilerini araştırabilirsiniz...)
Son olarak konuyu özetleyecek olursak windows servisleri windows altyapısında çalışan ve genelde arayüzü olmayan hizmetlerdir. Bu hizmetler çoğu işi altyapıda yaparak işimizi kolaylaştırsa da aynı zamanda zararlı yazılım üreticilerinin de en çok tercih ettiği konudur. Bu anlamda kullandığınız işletim sisteminden bağımsız olarak işletim sistemi hizmetleri konusunu öğrenmek sizin için ve güvenliğiniz için çok faydalı olacaktır.
Umarım makalem faydalı olmuştur. Konuyla alakalı sorularınız olursa ve eksik gördüğünüz noktalar varsa bana yazabilirsinizzzz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4