Ana içeriğe atla

XPO Nedir?

DevExpress Logo
XPO bir ORM yazılımıdır ve Developer Express Inc. (DevExpress) şirketi tarafından geliştirilmektedir. Bu yazılımı ayrı lisanlaması da vardır ama genel olarak Devexpress içindeki tüm paketlerin içinde bulunmaktadır. XPO eXpressPersistent Objects sözündeki büyük harflerin birleşmesinden oluşan bir kısaltmadır.

XPO, içerdiği bir çok özellikle developer'ların işini çok kolaylaştırmaktadır. XPO, piyasada kullanılan hemen hemen tüm ilişkisel veritabanlarını destekler ve bu sayede çok kısa bir süre içinde yazılımınızın veri tabanı kısmını halledebilirsiniz.

XPO Code-First Migrations mantığıyla geliştirilmiştir. Yani siz objeleri tasarlarsınız ve XPO sayesinde bu objeler tablolara dönüşür. 


Bu makaleyi yazarken sizin ORM ve Code-First Migrations kavramı konusunda bilgi sahibi olduğunuzu düşünerek yazdım. Eğer bu konuda bilginiz yoksa ve ilk kez duyuyorsanız yazı dizisinin ikinci makalesi olan "ORM Nedir?" ve üçüncü makalesi "Code-First Migrations Mantığı" makalelerine göz atmanızı tavsiye ederim.

XPO sorguları "Linq to Sql" ile yazılır ve XPO konusunda ilerleyebilmek için bu konuda da bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu anlamda makale serisinin dördüncüsü olan "Linq to Sql Nedir?"v makalesine göz atmanızı tavsiye ederim. Bu makalede kısaca Linq to Sql anlatılsa makale serisinin devamında Linq to Sql sürekli kullanılacağı için bu konuda da uzmanlaşacağını düşünüyorum..


Son notlar...
Araştırmalarım sonucunda XPO konusunda türkçe çok fazla kaynak bulunmadığını farkettim. Çok fazla kaynak olmaması, bu konuda bir kaç senelik tecrübemin olmasını göz önünde bulundurarak, yeni başlayan veya problem yaşayan insanların yararlanabilecekleri kaynaklar oluşturmak için, bu yazı dizisini oluşturdum.

Yazı dizisini oluştururken mümkün olduğu kadar her konuyu küçük makalelere bölerek spesifik konulardan oluşturmaya çalıştım. 
Aynı zamanda makaleleri mantıklı bir sıraya sokarak sunmaya çalıştım ki sizlerin bir noktadan başlayarak belirli bir seviyeye gelmeniz mümkün olsun.

Bu makalelerin hepsini bitirdikten ve uygulamalarını yaptıktan sonra konuya tam olarak hakim olacağınızı düşünüyorum. 

3. Code-First Migrations Mantığı
4. Linq to Sql Nedir?

Umarım makalelerin faydasını görürsünüz....

Sorularınız olursa bana yazabilirsiniz...

Yorumlar

  1. Çok yakın zamanda destekleyici makalelerle birlikte konuyu detaylı açıklayan makale serisini bitireceğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4