Ana içeriğe atla

Lanetli Mezar ve İkinci Dünya Savaşı

Timur
Tarihin gördüğü en büyük askeri ve siyasi dehalardan biri olarak kabul edilen Timur, Yıldırım Beyazıt'ı Ankara Savaşında yenerek Osmanlı Devletini 11 yıllık bir duraklama dönemine sokmuştu.

Timur sağ ayağı aksak şekilde yürüdüğü için kendisine Farsça Timurlenk, Türkçe olarak ise Aksak Timur denilmekteydi.

Timur, 18 Şubat 1405 tarihinde Kazakistan'ın Otrar bölgesinde Çin'e sefere giderken 69 yaşında kulunç sebebiyle hayatını kaybeder ve cenazesi Semerkant'ta bulunan Gur-e Amir'de gömülür.

Timur'un mezarın yerini belirlemek önemli tartışmalara neden olmuştur. Onun Semerkant şehrinde Gur-e Amir'de gömüldüğünü ispatlamak, Timur'a atfedilen kabri açmak ve cesedin kalıntılarını inceleyip, bu iskeletin hangi kimliğe mensup olduğunu ortaya çıkarmak için dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Stalin'in emriyle keşif grubu oluşturulur.

Ünlü arkeolog ve antropolog Mikhail Gerasimov (1907-1970) uzman olarak mezarın açılması ve yapılacak araştırmaları yönetir. Mikhail Gerasimov çürümüş cesedin, iskeletten kalan kemiklerin yapısına, ölçülerine ve özelliklerine göre Timur'un dış görünüşünü oluşturmaya çalışır.

Mezar açılırken araştırmacılar küçük bir beze sarılmış ve üzerinde arapça yazılar bulunan bir kiremit taşı bulurlar. Kiremit taşı üzerinde bu yazılar yer almaktadır.

"Hepimiz bir gün ölümü tadacağız ve bir gün bu dünyadan göç edip gideceğiz. Bizden önce de büyük insanlar oldu ve bizden sonra da olacaklar. Kendisini diğerlerinden üstün sayan ve atalarının ruhunu lekeleyenleri korkunç bela bekliyor"

Bu sözlere aynı zamanda 1973 yılında Azerbaycanda çekilmiş Nesimi filminde Timur'la Nesiminin diyaloğunda da yer verilmiştir. Fırsat bulursan bu filmi de izlemenizi tavsiye ederim.

Daha önceleri mezarın açılması durumunda korkunç olayların olacağı ile ilgili hikayeler halk arasında dolaşmaktaydı. Tabutun açılışı 21 haziran 1941 tarihine tesadüf eder. Bu tarih aynı zamanda Hitlerin Sovyetler Birliği üzerine saldırması ve İkinci Dünya savaşının resmen başladığı tarihtir.

Resimde; Mikhail Gerasimov və Timur'un Kafa Kemiği Yer Almaktadır.

Mikhail Gerasimov və Timur'un Kafa Kemiği

Yorumlar

  1. İlginç bir olay. Mezar açılırken bulunan yazıda ibretlik :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4